info@dmva.nl 0183 30 70 40 +31183307040 Facebook Instagram Gratis waardebepaling

Wat betekent 'vrij op naam (v.o.n.)'?

Welke kosten vallen wel en niet onder 'vrij op naam (v.o.n.)' en wat betekent het? We beantwoorden de meest gestelde vragen over vrij op naam.

 

Wat betekent "vrij op naam (v.o.n.)"?

Achter de verkoopprijs van een nieuwbouwwoning zie je vaak v.o.n. staan, oftewel ‘vrij op naam’. Bij vrij op naam betaal je, in tegenstelling tot woningen met k.k., geen specifieke bijkomende kosten. Dat is fijn, omdat je deze kosten vaak niet meegefinancierd kunnen worden in je hypotheek.

Vrij op naam en nieuwbouw, hoe zit dat?

Omdat nieuwbouwwoningen nieuw op de markt komen, is de verkoper verantwoordelijk voor specifieke kosten. Het gaat om kosten die bij bestaande bouw bijna altijd door de koper betaald moeten worden.

Welke kosten hoef je niet te betalen bij vrij op naam?

Akte van levering

Bij woningen die vrij op naam worden verkocht betaalt de verkoper een deel van de notariskosten, namelijk de akte van levering (eigendomsbewijs), omdat de verkoper in dit geval de notaris kiest.

Overdrachtsbelasting

Verder betaal je geen overdrachtsbelasting, omdat er geen overdracht plaatsvindt tussen bewoners.

Tegelijkertijd betaal je al indirect belasting. Over de verkoopprijs van het nieuwbouwhuis heft de overheid namelijk belasting, maar deze btw (belasting over toegevoegde waarde) is al verwerkt in de netto verkoopprijs die jij te zien krijgt.

Taxatiekosten

Ook betaal je geen taxatiekosten. Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt en de woning na oplevering gelijk van jou is, is een taxatierapport niet verplicht en niet nodig. Als het langer duurt voordat je de woning in kan trekken, vraagt de bank soms alsnog om een taxatierapport.

Welke aanvullende kosten moet je wel betalen?

Er zijn wel andere aanvullende kosten waar je (mogelijk) mee te maken krijgt.

Notariskosten

De notariskosten voor de hypotheekakte betaal je wel. Dankzij de hypotheekakte heeft de bank zekerheid dat jouw lening wordt terugbetaald.

Ook betaal je de notaris voor het inschrijven in het kadaster.

Hypotheek berekenen en afsluiten

Het is verstandig (maar niet verplicht) om in gesprek te gaan met een hypotheekadviseur. Een hypotheekadviseur kan je alles vertellen over het kopen van een huis en de hypotheek die je daarvoor nodig hebt. Op basis van relevante informatie die jij de adviseur geeft voor en tijdens het gesprek ontvang je een gedetailleerd adviesrapport, waarin ook duidelijk is hoe het advies tot stand is gekomen.

Voor het adviesgesprek kan je bij je bank terecht, maar ook bij onafhankelijke adviseurs. Het eerste oriëntatiegesprek is meestal gratis. Voor het adviesgesprek lopen de kosten uiteen van €1000 tot €3000. De kosten zijn afhankelijk van jouw persoonlijke voorbereiding en situatie. Wanneer er een hypotheek gesloten wordt, betaal je meestal afhandelingskosten die variëren van €400 tot €750.

Handig om te weten: deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar.

Nationale Hypotheek Garantie

Als de koopwoning je hoofdverblijf gaat zijn, kan je kiezen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Een voordeel van NHG is dat de hypotheekrente dan meestal lager is. Een ander belangrijk voordeel is dat je met NHG de financiële risico’s van een koopwoning beperkt. NHG biedt tijdelijk steun als je de hypotheek niet meer zelf kunt aflossen. In zo’n situatie zoek je samen naar oplossingen. Verder bestaat met NHG de kans dat met gedwongen verkoop de mogelijke restschuld wordt kwijtgescholden. De voorwaardes en regelgeving rond NHG kan per jaar verschillen.

In 2024 kan je NHG krijgen met een maximale hypotheek van € 435.000 zonder energiebesparende voorzieningen of € 461.000 met energiebesparende voorzieningen.

In 2024 kost NHG je eenmalig 0,6% van jouw hypotheekbedrag. (Dit heet ook wel de borgtochtprovisie.) Dit zijn eenmalige kosten die je met je eigen geld moet betalen. Je kan deze kosten dus niet betalen met een hypotheeklening. Door de rentekorting en de belastingteruggave ‘verdien’ je de kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie meestal ruimschoots terug

Handig om te weten: deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar.

Bankgarantie

In het voorlopige koopcontract voor je nieuwe huis wordt normaal gesproken een waarborgsom opgenomen. Dit is meestal 10% van de koopsom. De waarborgsom wordt aan de notaris overgemaakt, die het beheert. Als de koop doorgaat, wordt de waarborgsom van de totale koopsom afgetrokken.

Als je als particulier binnen drie dagen (= wettelijke bedenktijd) beslist dat de koop toch niet doorgaat, betaal je niets en krijg je je waarborgsom terug. Als je je na drie dagen bedenkt en je niet kunt beroepen op ontbindende voorwaarden, ontvangt de verkoper de waarborgsom.

Misschien kan je deze 10% niet zelf bekostigen. In zo’n geval kan je een bankgarantie aanvragen. De bank staat dan garant dat deze 10% betaald wordt. Let op: je moet het bedrag natuurlijk wel terugbetalen als je de koop na het verlopen van de wettelijke bedenktijd toch annuleert.

Een bankgarantie afsluiten kost meestal ongeveer 1% van de waarborgsom. Bij een koopsom van €250.000 en een waarborgsom van €25.000 kost de bankgarantie dus €250.

De kosten voor bankgarantie zijn niet fiscaal aftrekbaar.

Een (aankoop)makelaar

Bij het kopen van een woning hoef je niet voor de makelaar te betalen. Dat doet de verkoper.

Wel kan je kiezen voor een aankoopmakelaar. Die nodig je uit bij een bezichtiging en hij geeft je onafhankelijk advies over het kopen van de woning.

De kosten voor een aankoopmakelaar zijn niet fiscaal aftrekbaar. Dé Makelaars van Altena verlenen ook aankoopbegeleiding. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie hierover.

App Bel Mail Formulier

Overig

Er zijn nog een aantal andere mogelijke kostenposten. In sommige gevallen is het bijvoorbeeld verstandig om te kiezen voor een bouwkundige keuring. Vergeet ook de kosten voor verduurzamen, verbouwen, opknappen en een eventuele verhuiswagen niet.

Wat is het verschil tussen vrij op naam en kosten koper?

Kosten koper geldt over het algemeen voor bestaande bouw. Vrij op naam geldt over het algemeen voor nieuwbouw. Bij kosten koper betaalt, zoals de naam al zegt, de koper specifieke kosten, zoals de overdrachtsbelasting en de akte van levering. Bij vrij op naam is dit de verantwoordelijkheid voor de verkoper.