info@dmva.nl 0183 30 70 40 +31183307040 Facebook Instagram Gratis waardebepaling

Overdrachtsbelasting, hoe zit dat?

Wat is overdrachtsbelasting? En hoe hoog is de overdrachtsbelasting in 2024? Wij beantwoorden de meest gestelde vragen over overdrachtsbelasting.

 

Wie een bestaande woning koopt, krijgt (waarschijnlijk) te maken met overdrachtsbelasting. Dit is één van de kosten die onder 'kosten koper' valt. (Bij nieuwbouwwoningen is dit over het algemeen niet het geval.) We leggen jou uit wat overdrachtsbelasting is en beantwoorden een aantal veelgestelde vragen.

Wat is overdrachtsbelasting?

Overdrachtsbelasting is een belasting die wordt geheven bij de verkrijging van een onroerend goed, bijvoorbeeld een woning.

Hoe hoog is de overdrachtsbelasting?

De regelgeving omtrent overdrachtsbelasting wordt steeds opnieuw vastgesteld en kan daarom ieder jaar anders zijn.

Overdrachtsbelasting in 2024

Iedereen die overdrachtsbelasting betaalt, betaalt in 2024 2% van de koopsom behalve:

  • 18-35 jarigen die een woning kopen met een koopprijs van maximaal € 510.000. Zij betalen eenmalig geen overdrachtsbelasting. Aan deze vrijstelling zijn een aantal voorwaarden verbonden. De complete voorwaarden vind je op de website van Rijksoverheid
  • Beleggers (zij die zelf niet in de woning gaan wonen). Zij betalen in 2024 10,4% overdrachtsbelasting.  

Welke datum is leidend voor het bepalen van de hoogte van de overdrachtsbelasting?

De datum waarop de overdracht van het onroerend goed plaatsvindt, is leidend voor het bepalen van de hoogte van de overdrachtsbelasting. De datum waarop de koopakte is ondertekend, is dus niet van belang.

Wanneer moet je de overdrachtsbelasting betalen?

De overdrachtsbelasting moet worden betaald op het moment dat het eigendom daadwerkelijk wordt overgedragen. Dit gebeurt meestal bij de notaris, op de dag van de overdracht van de woning.

Kun je de overdrachtsbelasting meefinancieren?

Tegenwoordig kun je maximaal 100% van de woningwaarde lenen, waardoor je de extra kosten van de overdrachtsbelasting dus niet kunt financieren.

Meer informatie over overdrachtsbelasting

Wil je meer weten over overdrachtsbelasting? Op de website van Rijksoverheid vind je hierover meer informatie. Neem gerust contact met ons op voor je vragen.

App Bel Mail Formulier