info@dmva.nl 0183 30 70 40 +31183307040 Facebook Instagram Gratis waardebepaling

Hoe kun je in de huidige markt nog een (betaalbare) koopwoning vinden?

Tien tips voor het vinden van een (betaalbare) koopwoning. Hoe vind je in deze dure tijd nog een betaalbare woning? Kan dat nog wel? Jouw makelaar legt het uit.

 

Ben je al maanden op zoek naar een betaalbare koopwoning? Scroll je iedere dag door de nieuwe huizen op Funda, maar krijg je steeds te horen dat de bezichtigingen al vol zijn gepland? Je bent helaas niet de enige. Het nieuwe aanbod is beperkt en er als er aanbod is, dan zijn er veel mensen die op dezelfde woning azen. Hoe je dan toch nog iets kunt vinden? Wij geven je een aantal tips waarmee je een (betaalbare) koopwoning kunt vinden.

10. Begin op tijd en met de juiste verwachtingen

Een beetje een inkopper: begin op tijd met zoeken en doe dat met de juiste verwachtingen. Als je pas gaat zoeken naar een huis op het moment dat de nood hoog is, dan sta je een 1-0 achter. Probeer op tijd te gaan zoeken, zodat je meer tijd hebt om te oriënteren en gevoel krijgt bij de prijzen in de buurt waar je een huis zoekt. Zo kun je ook je verwachtingen bijstellen en realistisch houden. Iedereen is op zoek naar een koopje, maar in de huidige huizenmarkt kom je zeer waarschijnlijk helaas bedrogen uit.

9. Ga goed voorbereid op pad

Een goed begin is het halve werk. Wie goed voorbereid op pad gaat, kan snel anticiperen. Zoek van tevoren goed uit wat nu eigenlijk jouw wensen zijn, zoals waar je wilt wonen en hoe je wilt wonen, en zorg ervoor dat je precies weet hoeveel je kunt en wil betalen. Op die manier kun je een beter bod neerleggen als je daartoe besluit over te gaan.

8. Volg makelaars op sociale media

Het is natuurlijk makkelijk om iedere dag even op Funda te kijken, want vrijwel ieder huis komt daar uiteindelijk terecht. Echter, het is verstandiger om makelaars te volgen die actief zijn in de buurt waar je een huis wil kopen. Sommige makelaars, zoals wij, adverteren huizen net iets eerder op hun socialmediakanalen. Daardoor ben je er als een van de eersten bij en kun je sneller een bezichtiging inplannen. Tip: volg ons op Instagram! Wij publiceren ons aanbod regelmatig eerder op Instagram dan op Funda. Ook delen we hier unieke video's van onze woningen. Tip: stel in dat je een melding krijgt bij onze Instagram reels, dan mis je nooit een woning!

Volg ons op Instagram

7. Stel een alert of zoekopdracht in

Het zal je maar overkomen: kijk je een weekje niet op Funda, is jouw droomhuis voorbij gekomen en al onder bod. Gelukkig kun je op Funda een alert instellen voor huizen die voldoen aan jouw wensen, zodat de huizen in jouw tijdlijn verschijnen.

Vind je het fijner om het nieuwste aanbod op de mail binnen te krijgen? Dat kan ook. Ga naar de websites van de makelaars in de regio's waar jij een woning zoekt en stel een zoekopdracht in. Hier kan je instellen van welke woningen jij een melding wilt ontvangen; kies bijvoorbeeld voor een specifieke prijsklasse, type woning, woonoppervlakte en soort bouw.

Zoekopdracht instellen

6. Ga ook kijken bij kluswoningen

Voor de meeste mensen is het lastig om door de huidige staat van een huis ‘heen’ te kijken. Logischerwijs is er daarom meer animo voor huizen die instapklaar zijn dan voor kluswoningen. Sla om die reden kluswoningen niet zomaar over tijdens je zoektocht. Er zijn waarschijnlijk niet alleen minder potentiële kopers; als je de woning goed kunt kopen en zeker als je bereid bent om zelf je handen uit je mouwen te steken, kun je besparen op je investering.

5. Kijk niet alleen naar het nieuwe aanbod

Je kent het vast wel: iedere dag even controleren of er nog nieuwe huizen te koop staan. Vaak wordt vergeten om ook te kijken naar huizen die al wat langer te koop staan. Soms is daarvoor een reden, zoals een bouwtechnisch mankement of een te hoge vraagprijs, maar als je geluk hebt, wil de verkoper intussen ook wel van zijn of haar woning af en kun je daardoor over de prijs onderhandelen.

Bekijk ons aanbod

4. Vergroot je zoekgebied

In de praktijk willen veel mensen nu eenmaal op ongeveer dezelfde plek wonen. Daardoor zijn er meer potentiële kopers in de ene wijk dan in de andere. Hoewel we ons goed voor kunnen stellen dat ook jij het lastig vindt om je zoekgebied te vergroten, vergroot je op die manier wel je kans op het vinden van een leuk huis. Iets wat bij voorbaat niet interessant lijkt, kan in de praktijk toch erg leuk zijn. Een kijkje nemen kan geen kwaad!

3. Stop briefjes in de brievenbus

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar in de praktijk horen we nog steeds succesverhalen: stop briefjes in de brievenbus van huizen in straten waar je graag zou willen wonen. Schrijf een eerlijk verhaal op en vertel de bewoners dat je geïnteresseerd bent in hun huis en waarom je er graag zou willen wonen. Enerzijds kun je hiermee bewoners treffen met de latente behoefte om hun huis te verkopen. Anderzijds zijn er ook gewoon nog steeds mensen die het, als zij toch al van plan waren om in de nabije toekomst te gaan verhuizen, mensen echt gunnen om hun over te kopen.

2. Kijk ook naar andere woonvormen

De meeste mensen gaan op zoek naar een huis of een appartement. Daardoor is de kans groot dat er veel mensen op hetzelfde object afkomen. Denk daarom ook eens na over andere vormen van wonen. Heb je bijvoorbeeld niet per se de behoefte aan veel ruimte? Kijk dan eens naar wonen in een tiny house. Wil je meer in de natuur wonen? Dan is een woonboot of woonark misschien wel iets voor jou. Ben je alleen en heb je een vriend of vriendin die ook geen koopwoning kan vinden? Bundel dan jullie krachten en denk na over samenhuizen. Er zijn meer mogelijkheden dan je denkt!

1. Overweeg om concessies te doen

We begrijpen dat je hier niet op zit te wachten en dat dit allerlaatste optie is, maar het kan voorkomen dat er simpelweg nauwelijks of helemaal geen huizen voorbijkomen die aan jouw wensen voldoen en die ook nog eens de juiste prijs hebben. Denk daarom goed na over wat je echt graag wilt en wat een mooie bijkomstigheid zou zijn. Misschien dat er met het doen van een paar kleine concessies toch nieuwe mogelijkheden bijkomen!

Volg ons op Instagram en mis niets  Meer tips en tricks  Contact