info@dmva.nl 0183 30 70 40 +31183307040 Facebook Instagram Gratis waardebepaling

Wat is courtage?

Wat is courtage? Wie betaalt de courtage? En wat is de hoogte? Wij beantwoorden de meest gestelde vragen over overdrachtsbelasting.

Als jij jouw woning gaat verkopen en de hulp van een makelaar wilt inschakelen, krijg je te maken met courtage. Daarom leggen wij uit wat courtage is.

Wat is courtage?

Courtage is de vergoeding die een makelaar ontvangt voor de door hem of haar geleverde diensten. Andere woorden voor courtage zijn provisie en makelaarskosten.

Wie betaalt courtage?

Courtage wordt betaald door degene die de makelaar inschakelt. Verkoop jij jouw huis met de hulp van een makelaar? Dan betaal jij courtage aan die makelaar.

Courtage: een percentage of een vast bedrag

De hoogte van courtage kan gelijk zijn aan een percentage van de verkoop- of verhuurprijs , maar het mag ook een vast bedrag zijn. In het geval van een onroerendgoedtransactie, zoals de verkoop van een huis, is het courtage meestal een percentage van de verkoopprijs.

Ligt de hoogte van courtage vast?

Nee, de hoogte van courtage ligt niet vast. Per situatie wordt de hoogte van courtage bepaald.

Hoogte van courtage berekenen

Omdat courtage bij onroerendgoedtransacties meestal gelijk is aan een percentage van de verkoop- of verhuurprijs, weet je van tevoren nog niet precies hoe hoog de courtage zal zijn. Toch kun je van tevoren al wel een schatting maken. Dat doe je door de verkoopprijs te delen door 100 en daarna te vermenigvuldigen met het courtagepercentage.

Is courtage aftrekbaar?

De kosten van een aan- of verkoopmakelaar moet je zelf betalen en zijn niet aftrekbaar.

Wil je meer weten?

Overweeg je het om Dé Makelaars van Altena te betrekken in de verkoop van je woning? Neem contact met ons op en wij laten je weten wat onze kosten en diensten zijn. Heb je andere vragen? Stel ze gerust. 

App Bel Mail Formulier