info@dmva.nl 0183 30 70 40 +31183307040 Facebook Instagram Gratis waardebepaling

Wat is onroerend goed of vastgoed?

Onroerend goed en vastgoed, wat is dat eigenlijk? Wat valt er onder? En wat is het verschil tussen roerend goed en onroerend goed? Jouw makelaar legt het uit.

 

Ben je op zoek naar een koophuis? Dan ben je de termen onroerend goed en vastgoed vast al tegengekomen. Maar wat is een onroerend goed eigenlijk en is vastgoed hetzelfde als onroerend goed? Wij leggen het aan je uit.

Wat is onroerend goed?

Onroerend goed is eigenlijk alles dat aan de grond vastzit. Je kunt hierbij denken aan huizen, gebouwen en de grond zelf. Het gaat dus om niet (makkelijk) verplaatsbare objecten, die niet kunnen worden weggehaald zonder het gebouw of het perceel te beschadigen. Als je een huis koopt, koop je onroerend goed.

Is vastgoed hetzelfde als onroerend goed?

Ja, vastgoed is een ander woord voor onroerend goed. De termen worden vaak als synoniem gebruikt. Ze verwijzen beide naar eigendommen die vastzitten aan de grond.

Wat is het verschil tussen roerend goed en onroerend goed?

Roerend goed is het tegenovergestelde van onroerend goed. Roerend goed is namelijk alles wat je kunt oppakken en verplaatsen. Denk aan dingen als meubels, elektronica en kleding.

Overname van roerende goederen bij (ver)koop

De term roerende goederen kun je ook tegenkomen als je een huis gaat kopen of verkopen. Het gaat dan meestal om roerende goederen die de koper mag of kan overnemen van de verkoper, zoals gordijnen, vloeren (mits ze niet vastzitten aan de grond, want dan praten we over onroerend goed) en/of zonwering.

Roerende goederen maken meestal geen deel uit van de (ver)koop, tenzij je anders overeenkomt. Spreek daarom goed af welke roerende goederen bij de verkoop horen, welke overgenomen kunnen worden tegen betaling en welke sowieso niet achterblijven.